Lähinnä näkyvän valon aallonpituusaluetta säteilevää infrapunaa kutsutaan lähi-infrapunaksi (NIR = Near InfraRed). Lähi-infrapunasäteily on osa sähkömagneettista säteilyä siinä missä näkyvä valo tai lämpösäteilykin, mutta lähi-infrapunasäteilyä ihminen ei aisti lämpönä eikä näe valona. Tästä syystä lähi-infrapunakuvauksella voidaan nähdä kohteita ja ilmiöitä, joita näkyvän valon aallonpituusalueella toimivat kamerat tai lämpökamerat eivät näe tai joita siis ihminenkään ei pysty aistimaan.
NIR-kuvausta on käytetty mm. lääketeollisuudessa ja elintarviketeollisuudessa esimerkiksi vesipitoisuuksien ja kosteuden määrittämisessä. Vastaavasti kosteuspitoisuus on merkittävä prosessin hallinnan ja laadun indikaattori esimerkiksi maanviljelyssä, tekstiiliteollisuudessa ja metsäteollisuudessa.
On myös löydetty monia aineita, jotka näyttävät lähi-infrapunakuvauksella hyvin erilaisilta kuin näkyvän valon aallonpituusalueella. Tätä ominaisuutta voidaan käyttää hyväksi esim. silmälle läpinäkymättömien aineiden läpi kuvaamisessa.
Väärennyksenesto, esimerkiksi seteleissä käytetään lähi-infrapuna aluetta hyväksi väärennöksiä etsittäessä. Setelissä sarjanumero on painettu mustalla musteella, joka absorboi NIR-säteilyä ja täten näkyy tummana kuvassa. Myös värejä sekoittamalla mustan kanssa, saadaan eri asioita esille seteliä tarkastellessa NIR-kameralla (tässä alalaidan numero)