3D-tulostuskokeilujen perusteella tunnistettuja tuoteinnovaatiomahdollisuuksia

3D-tulostuskokeiluilla uusia innovaatioita – 3D-AIKO -hankkeessa tehdyt kokeilut antoivat paljon uutta tietoa erilaisten tulostusmenetelmien hyödyntämismahdollisuuksista ja sitä kautta herättivät uusia tutkimustarpeita, mutta toisaalta ideoita tulevaisuuden innovaatioille.

Monimateriaalitulostus mahdollistaa tuotteen ominaisuuksien muokkaamisen tuotteen eri osissa ja sen lisäksi myös ominaisuuksien yksilöllisen personoinnin. Esimerkiksi tuotteen, jonka pitää kestää taivutusta, taipumisen määrää tai taipumiskohtaa voidaan yksilöidä tarpeen mukaan sopivaksi. Monimateriaalitulostus mahdollistaa myös parhaiten soveltuvan materiaalin käytön tuotteen eri kohdissa. Tuotteen pinnasta voidaan esimerkiksi tehdä pimeässä hyvin näkyvä, tuotteen tukimateriaali voi olla erittäin vahvaa ja sisäpinta ESD-suojattua. Monimateriaalitulostus mahdollistaa myös tulosteen pintaan lisättävät hygieniaominaisuudet.

Yksi mielenkiintoinen idea on suoraan kohteeseen tai kohteessa tulostettavat tuotteet tai tuotteen osat. Näin voidaan esimerkiksi korjata rikkoontuneita osia tai lisätä osiin uusia ominaisuuksia paikan päällä.