Hitsaussauman reaaliaikaista laaduntarkkailua lämpökuvauksella

SAMKin kone- ja tuotantotekniikan laboratoriossa toteutettiin tutkimus, jossa haluttiin selvittää voiko hitsaussauman laaduntarkkailua tehdä reaaliajassa lämpökuvaustekniikkaa hyväksi käyttäen. Käytettävät hitsausmenetelmät olivat: MIG, TIG ja synerginen pulssitettu MAG. Kuvauslaitteistona oli FLIR ThermaCAM SC3000-lämpökamera aallopituusalueella 8-9µm. Kuvankaappauksessa ja kuvien analysoinnissa käytettiin ThermaCam Researcher 2.8 PRO-ohjelmistoa.

Tutkimuksessa todettiin, että hitsaussauman tai sen osien jäähtyminen näkyy selvästi lämpökuvassa, sekä hitsaussauman kuumin lämpötila että lämmön leviäminen metallissa saatiin myös hyvin esille. Koska jokaisen pikselin lämpötila tiedetään, voidaan lämpöjakaumaa seurata helposti. Tällöin myös hitsauksen automaattinen seuranta on mahdollista.

Hitsaus_E
Kuva 1. Kuvasarja TIG-hitsauksen lämpövaikutuksista

Testikuvausten haasteena oli saada tunnistettuja/suunniteltuja virheitä hitsattavaan saumaan, myös pitkien saumojen kohdalla ongelmaksi tuli lämpökameran liikuttaminen. Kuvaukset osoittivat kuitenkin sen, että lämpökuvauksen käyttöä hitsausaumojen tutkimisessa tulee jatkaa ja tulevaisuudessa viedä kuvaukset myös tehdasolosuhteisiin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.