Kokeiluissa käytetyt materiaalit on valittu niin, että ne ovat tulostettavissa millä tahansa 3D-tulostimella, josta löytyy lämmitettävä alusta ja suutin, joka lämpenee +250 °C:een. Kokeilujen perusteella tulostusten yleisesti suurimmaksi ongelmaksi muodostuu tulostettavan kappaleen kiinnittyvyys alustaan. Tästä syystä hankkeen kokeiluihin valittujen tulostusmateriaalien kanssa tehtiin laajat kokeilut materiaalien kiinnittyvyydestä tulostusalustaan. Kokeilujen perusteella todettiin, että eri materiaalit vaativat erilämpöisen alustan, jotta tuloste pysyy kiinni tulostusalustassa ja sitä kautta mahdollistetaan tulosteen onnistuminen. Kokeiluissa käytetyt materiaalit ja niiden kiinnittymiseen vaaditut lämpötilat kokeilujen perusteella ovat:
- PLA-muovi: 50-60 -asteinen alusta
- ABS-muovi: 90-100 -asteinen alusta
- ASA-muovi: 85-95 -asteinen alusta
- PET-johdannaiset muovit: 85-90 -asteinen alusta
- Joustavat TPU-muovit: 55-65 -asteinen alusta
- PC-muovi: 100-110 -asteinen alusta
- Nylon: 60-70 -asteinen alusta
- XT-CF20 –hiilikuitu (20 % hiilikuitua): 60-70 -asteinen alusta
- Puukuitumateriaali (PLA-muovi, jossa 30 % puukuitua): 50-60 -asteinen alusta
Lämmitettävää alustaa voidaan hieman kompensoida kokeilujen perusteella erilaisilla liimavalmisteilla kuten normaalilla askarteluliimalla, MagiGoo-, 3DLac ja Dimafix –liima-aineilla sekä ihan kaupasta saatavalla ekstralujalla hiuslakalla. Kiinnittyvyysongelmaan ratkaisuksi on kehitetty myös monenlaisia tulostusalustoja, joiden pinnoite mahdollistaa hyvän tarttuvuuden. Kokeilujen perusteella parhaita esimerkkejä näistä tulostusalustoista ovat BuildTak ja PEI.
SLA-tulostuksissa ei tulostustekniikasta johtuen ole vastaavia kiinnittyvyysongelmia ja niillä toteutetuissa tulostuskokeiluissa on käytetty FormLabsin ja Anycubicin omia hartseja.
Kokeiluissa käytetyt muovit ovat seuraavilta valmistajilta:
- Filamentive, UK
- Fillamentum, Tsekki
- FormFutura, Alankomaat
- rigid.ink, UK